Oświadczenie odbiorcy końcowego energii elektrycznej [PILNE]

Informujemy, że do dnia 13 sierpnia 2019 roku należy złożyć oświadczenie odbiorcy końcowego energii elektrycznej (załączone poniżej) w siedzibie Tauronu według treści stanowiska Ministra Energii z dnia 7 sierpnia 2019 roku:

Stanowisko Ministra Energii w sprawie składania oświadczeń, o których mowa w art. 5 ust. 1b ustawy z dnia 28 grudnia 2018 r. o zmianie ustawy o podatku akcyzowanym oraz niektórych innych ustaw przez odbiorców końcowych

W związku z pojawiającymi się pytaniami na temat objęcia w drugim półroczu 2019 r. mechanizmem utrzymania cne na poziomie z 2018 roku odbiorców końcowych energii elektrycznej będących m.in. kościołami i innymi związkami wyznaniowymi, fundacjami, stowarzyszeniami, organizacjami prowadzącymi działalność pożytku publicznego, Minister Energii informuje, że podmioty te powinny złożyć oświadczenie w celu umożliwienia im zachowania uprawnienia do ceny z 2018 r.

Podmioty te, zgodnie z intencją ustawy z dnia 13 czerwca 2019 r. zmieniającej ustawę o zmianie ustawy o podatku akcyzowym oraz niektórych innych ustaw, ustawę o efektywności energetycznej oraz ustawę o biokomponentach i biopaliwach ciekłych, wyrażoną w jej uzasadnieniu (druk nr 3498) mieszczą się w katalogu podmiotów innych niż średni i duzi przedsiębiorcy, a służąc w ogólnym interesie społeczeństwa i zaspokajając egzystencjalne potrzeby ludzkie, powinny być beneficjentami zamrożenia cen energii elektrycznej również w drugiej połowie 2019 r.

Wobec powyższego, w opinii Ministra Energii, podmioty takie jak kościoły (diecezje i parafie) oraz inne związki wyznaniowe, kościelne osoby prawne i ich jednostki organizacyjne (np. seminaria czy domy zakonne) oraz stowarzyszenia, fundacje, organizacje prowadzące działalność pożytku publicznego:

1. jeżeli są w grupie taryfowej „G” – nie muszą składać oświadczenia i stabilizacja ceny energii elektrycznej przysługuje im automatycznie z mocy ustawy,
  2. szpitale – objęte są stabilizacją cen energii, na mocy art. 5 ust. 1a pkt 3 ustawy, po złożeniu oświadczenia przedsiębiorstwu energetycznemu, z którym mają zawartą umowę,
  3. pozostali odbiorcy końcowi korzystający z taryf innych niż G (pod warunkiem, że nie spełniają kryteriów uznania ich za średnich lub dużych przedsiębiorców) powinni złożyć oświadczenie przedsiębiorstwu energetycznemu, z którym mają zawartą umowę, zgodnie z wzorem stanowiącym załącznik nr 1 do ustawy, dopisując informację o swoim statusie.

DO POBRANIA:

Scroll Up